Istoric - Înteprinderea Metalurgică de Utilaje Medgidia
În mai 2004, APAPS a vândut pachetul majoritar de acțiuni oamenilor de afaceri Ozyasar Emin din Turcia și Radu Constantin. Valoarea tranzacției a fost de 2,09 milioane de euro, sumă care cuprindea prețul unui pachet de 69,9% din acțiuni și investițiile tehnologice și de mediu asumate de cumpărători pentru următorii cinci ani. În momentul în care au cumpărat societatea, cei doi investitori și-au asumat datorii bugetare și comerciale în valoare de 1,2 milioane de euro, restul datoriilor, de până la 2,8 milioane de euro, fiind șterse.
Ulterior noii acționari au vândut în anul 2004, în două tranșe, sub formă de fier vechi, peste 1.600 de tone din utilajele liniilor de turnare, formare și transport, precum și ștanțele și matrițele unității.
Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/IMUM
IMUM (Întreprinderea Metalurgică de Utilaje Medgidia) este o companie producătoare de utilaje agricole și de transport din România. Compania deține o suprafață de producție de 36 de hectare și are acces la magistralele feroviare, la drumurile naționale și europene și la Canalul Dunăre-Marea Neagră.
Număr de angajați:
2009: 160
2004: 205
Începând cu data de 1 mai 1950, Înteprinderea Auto-Cotroceni-București a fost transferată cu toate utilajele și întreg personalul la Medgidia, sub denumirea de Atelierele Centrale ale Direcției Generale a canalului Dunăre – Marea Neagră, iar în noiembrie 1951 se dau în exploatare construcțiile industriale și sociale din actuala incintă a întreprinderii.
Privatizare: Salarii neplatite si sectii intregi vandute la fier vechi
Istoria unei privatizari paguboase
Privatizarea societatilor de stat a reprezentat, in cele mai multe dintre cazuri, o sursa de imbogatire rapida pentru asa-zisii investitori. Desi si-au asumat investitii substantiale in modernizarea liniilor de productie, cei care au preluat pachetele majoritare de actiuni ale fostelor societati de stat au uitat repede obligatiile care le revin si au inceput sa vanda bucata cu bucata terenurile si utilajele aflate in patrimoniul uzinelor. Asa s-a intamplat si in cazul IMUM Medgidia, societate care nu a mai onorat nicio comanda de mai bine de o luna.In tot acest timp, unitatea este macinata de conflicte de munca iscate pe marginea nerespectarii, de catre angajator, a prevederilor contractelor colective de munca. In tot acest scandal vor interveni si reprezentantii AVAS, care au fost sesizati de prefectul judetului Constanta, Liviu Brailoiu, pe marginea incalcarii contractului de privatizare.
Privatizarile paguboase ale unor societati cu rol strategic in economia romaneasca ies la iveala rand pe rand. Dupa ce v-am prezentat cazurile Fruvimed si Fertilchim din judetul Constanta, a venit randul producatorului de utilaje agricole si de transport IMUM Medgidia, societate care a fost vanduta, in mai 2004, unei persoane fizice din Turcia si unui investitor roman pentru 2,09 milioane de euro, suma care cuprindea pretul unui pachet de 69,9% din actiuni si investitiile tehnologice si de mediu asumate de cumparatori pentru urmatorii cinci ani.
In momentul in care au cumparat societatea, cei doi investitori, Ozyasar Emin si Radu Constantin,si-au asumat datorii bugetare si comerciale in valoare de 1,2 milioane de euro, restul creantelor, de pana la 2,8 milioane de euro, fiind sterse. In momentul privatizarii, societatea inregistra venituri de 2.630.000 lei si pierderi de 940.000 lei.
Desi, atunci cand au preluat afacerea, cei doi investitori promiteau ca vor scoate uzina din impas, timpul a dovedit ca de la vorbe si pana la fapte este cale lunga. Asa se face ca timpul a trecut, iar investitiile in retehnologizarea si modernizarea societatii au intarziat sa fie demarate, cei doi afaceristi aratandu-se mult mai interesati de valorificarea proprietatilor uzinei.
AVAS, sesizat de prefectul Constantei
Mai mult decat atat, de mai bine de doua luni, cei peste 160 de angajati ai IMUM nu si-au primit drepturile salariale. In aceste conditii, oamenii ameninta ca vor intra in greva, cu atat mai mult cu cat au aflat, din surse neoficiale, ca angajatorul intentioneaza sa trimita o mare parte dintre acestia in somaj, fara sa le plateasca salarii compensatorii, asa cum este specificat in contractul colectiv de munca.Angajatii de la IMUM au mai demarat si anul trecut un conflict de munca spontan din cauza faptului ca angajatorul nu s-a achitat de obligatiile care ii revin. Liderul de sindicat de la IMUM, Liviu Chirita, spune ca angajatii s-au saturat de nepasarea cu care sunt tratati de angajator si ca au demarat deja un proces in instanta pentru neplata salariilor. In replica, Ibrahim Dede, vicepresedintele Consiliului de administratie al IMUM, spune ca angajatii au ales sa protesteze in mod ilegal si ca, in aceste conditii, risca sa nu isi mai primeasca deloc drepturile banesti care li se cuvin cu atat mai mult cu cat acestia nu au executat la timp o comanda din cauza unei greve spontane.
Dede spune ca societatea este grav afectata de criza financiara si ca, daca refuza sa munceasca, angajatii nu fac decat sa agraveze starea si asa precara a societatii, care nu a mai vandut niciun utilaj de mai bine de o luna. In acest conflict de munca a intervenit si prefectul Constantei, Liviu Brailoiu, care a solicitat reprezentantilor Inspectoratului Teritorial de Munca sa faca un control la Medgidia. In plus, prefectul spune ca va sesiza AVAS cu privire la nerespectarea conditiilor din contractul de privatizare asumat de investitori.
Sectii intregi vandute la fier vechi
Aceasta nu ar fi prima data cand privatizarea IMUM Medgidia ar fi contestata. In urma cu patru ani, procurorii constanteni au demarat o ancheta care viza modul in care au fost instrainate o parte dintre activele societatii dupa privatizare.Din verificarile facute a reiesit ca persoanele fizice Emin Ozyasar si Radu Constantin nu au respectat obligatiile asumate in contractul de privatizare, care prevedea ca instrainarea activelor societatii se poate face numai dupa instiintarea prealabila a AVAS Bucuresti. Cu toate acestea, noii proprietari au vandut, in august 2004, la numai cateva luni de la privatizare, catre SC V.B.M. Lux Sonor SRL Constanta, sub forma de fier vechi, peste 1.000 de tone din utilajele liniilor de turnare, formare si transport din sectia „Otelarie”.
In urma acestei tranzactii, cei doi actionari s-au ales cu peste 600.000 lei, bani care au fost insusiti in mod ilegal de catre conducerea societatii. Tranzactiile cu iz penal nu s-au oprit aici. In septembrie 2004, Emin Ozyasar si Radu Constantin au vandut catre SC Tomini Trading SRL Constanta, ca deseu fier vechi, stantele si matritele unitatii, bunuri care insumau o cantitate de 600 de tone de otel de calitate superioara.
In urma acestei tranzactii, cei doi s-au mai ales cu 460.000 lei. La scurt timp, numele lui Ozyasar Emin a fost implicat intr-un nou scandal. Acesta a fost acuzat de angajatii societatii, care au depus si o plangere penala in acest sens, ca a preluat pachetul de actiuni al IMUM la un pret subevaluat cu sprijinul unor reprezentanti ai Autoritatii pentru Privatizarea si Administrarea Participatiunilor Statului, care mai apoi au fost recompensati cu functii de conducere in interiorul societatii sau cu contracte paguboase pentru IMUM.
Un exemplu este contractul incheiat cu una dintre firmele controversatului om de afaceri, Ovidiu Tender, care desi este specializata in prelucrarea titeiului, a fost angajata, in schimbul sumei de peste 14.300 lei, sa execute o serie de lucrari de reparatii ale instalatiilor de apa si canalizare din incinta societatii.
SURSA: http://www.incomemagazine.ro/index.php/articles/imum-medgidia-salarii-neplatite-si-sectii-intregi-vandute-la-fier-vechi
În prezent: Vandalizată, IMUM se vinde la un preţ de nimic. Vor apărea blocuri în locul fabricii?
Din 2012, se tot încearcă vânzarea fostei fabrici IMUM. Mai nou, licitaţia a fost postată şi pe site-urile arhicunoscute de anunţuri, doar-doar se va găsi un cumpărător. Pentru teren şi ce a mai rămas din hale se cer 13 milioane de lei, iar pentru baza sportivă, încă 700.000 de lei. Investitorii nu pot construi blocuri aici, dar oricând poate fi modificat Planul Urbanistic General.În 2010, IMUM a intrat, oficial, în faliment şi ultimii salariaţi rămaşi trimişi acasă, după ce Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a revocat, cu un an înainte, privatizarea fabricii din 2004, deoarece cei doi noi proprietari, Emin Ozyasar şi Constantin Radu, nu realizaseră planul de investiţii stabilit (estimat la 2 milioane de euro), ci tăiaseră tot ce se putea şi au vândut-o la fier vechi. Apoi, au înstrăinat-o lui Omer Dede şi Serdar Elhuseyni, aşa că atunci când A.A.A.S. a executat garanţia reală mobiliară constituită asupra pachetului de acţiuni înstrăinat, aceştia au dat statul român în judecată, la Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiţii din Washington, tot în 2010.
Abia după trei ani instanţa internaţională a respins solicitarea celor doi oameni de afaceri turci, care cereau despăgubiri de aproximativ 30 de milioane de euro.
33 de hectare pentru 15 milioane de lei
Aşa s-a întors fosta Întreprindere Mecanică de Utilaje Medgidia în curtea statului, la Ministerului Economiei, care s-a trezit că trebuie să plătească peste 30 de milioane de lei creditorilor, diverse firme, Fiscul, Primăria Medgidia şi angajaţi care nu şi-au primit salariile. Deci statul român devenise acţionarul majoritar al acestei găuri negre, fiind slabe şansele ca fabrica să producă banii pentru acoperirea datoriilor, mai ales după ce fusese vandalizată de către cei care o cumpăraseră în 2004.Nici nu se putea pune problema reluării producţiei de utilaje agricole, deşi odată IMUM era cea mai mare astfel de uzină din ţară. Din mamutul industrial care se întindea pe 37 de hectare în zona industrială a municipiului Medgidia nu mai rămăsese nimic. Singura soluţie de a se mai salva ceva era revânzare.
Mai nou, fabrica a fost scoasă la vânzare pe binecunoscute site-uri de anunţuri, semn că nu încercările statului de a o înstrăina nu au succes. Preţul: 13.780.573,56 lei, fără T.V.A., pentru terenul de 310.295 mp, construcţii şi bunuri mobile de pe str. Independenţei din Medgidia. Baza sportivă a uzinei, de pe str. Lucian Grigorescu, se vinde separat, pentru 701.122,5 lei, fără T.V.A.: teren în suprafaţă de 22.436 mp şi clădire de sport. Adică, în urma vânzării tuturor bunurilor nu se vor putea plăti toate datoriile!
Cei interesaţi pot participa la licitaţiile care se organizează în fiecare zi de vineri, la ora 11.00, la sediul lichidatorului judiciar RomINSOL I.P.U.R.L. din Constanţa. Potrivit lui Paul Apostol, reprezentantul lichidatorului, încă din 2012 se încearcă vânzarea acestora, dar până acum nu s-a găsit niciun cumpărător. „Din 2012 s-au scos la vânzare, preţul de acum este mai mic faţă de cel iniţial. Nu a fost redus cu 25 şi apoi 50%, s-au facut diminuări mai mici.
Au fost câţiva doritori, dar ei nu vor toată suprafaţa de teren, doar bucăţi mai mici, pentru că aceasta ar fi prea mare pentru ei“, ne-a declarat Apostol. Mai multe informaţii despre cum au decurs procedurile de licitaţie până acum nu putem obţine decât în urma unei solicitări scrise, pe care am trimis-o deja. Vom reveni cu informaţii când ne va răspunde RomINSOL.
Destinaţia zonei poate fi modificată oricând
Potrivit primarul Medgidiei, Marian Iordache, Municipalitatea are de recuperat de la IMUM 2,1 milioane de lei. „Există şi datorii la bugetul de stat, nu numai la cel local, de 30 de milioane de lei, am înţeles de la reprezentanţii sindicatului că şi foştii angajaţi mai au de primit 600.000 de lei. Nu cred că noi vom recupera ceva, pentru că are întâietate statul şi dacă ei nu obţin decât 15 milioane de lei, din ce să ne plătească?“, ne-a declarat edilul-şef.Potrivit Planului Urbanistic General al Municipiului Medgidia, toată zona în care se află IMUM-ul are destinaţia de industrie, deci aici nu ar putea fi ridicate blocuri, hoteluri sau alte tipuri de clădiri care nu se încadrează în acest scop. Însă, P.U.G.-ul poate fi oricând modificat prin propunerea unui Plan Urbanistic Zonal de către un investitor, deci nu ar fi exclus ca în locul fabricii să apară un cartier rezidenţial.
Sursa: http://observator.ro/galerie-foto-stiri-economie-vandalizata-imum-se-vinde-la-un-pret-de-nimic-vor-aparea-blocuri-in-locul-fabricii-373655.html
IMUM Medgidia, scos la vânzare
Colosul industrial IMUM din Medgidia, care, in anii comunismului avea aproape 7.000 de salariati, a fost scos la vanzare pe un cunoscut site de anunturi. Asta dupa ce fabrica a fost recastigata de statul roman in 2013.
Întreprinderea Metalurgică de Utilaje Medgidia furniza, atat pentru agricultura românească, cat si pentru export, maşini şi piese de schimb. In anii sai de glorie, asigura locuri de munca pentru aproape 7.000 de angajati. In prezent, mai sunt doar cativa, care asigura paza intreprinderii sau, mai bine zis, a ruinelor rămase. Cândva, era cel mai mare producător de remorci din ţară şi, de asemenea, singura întreprindere care fabrica combine tractate şi prese pentru fân. Medgidienii sunt contrariati de faptul ca o intreprindere atat de mare si atat de importanta a ajuns o ruina, iar acum este in faliment si a fost scoasa la vanzare.
In perioada în care fabrica a fost activa, Medgidia devenise un magnet pentru oameni din toate colturile tarii, care veneau la IMUM pentru a avea un loc de munca stabil, de unde puteau sa iasa la pensie.
Dupa atatia ani in care a dus numele municipiului chiar si peste hotare, fostul colos industrial IMUM este scos la vanzare pe un site de anunturi, la pretul de 13,7 milioane lei, fără T.V.A. O mulţime de creditori aşteaptă vânzarea halelor si a terenului. Pe primul loc se află Fiscul, care are de recuperat peste 300 de milioane de lei, respectiv 66,6 milioane de euro, urmat de Primăria Medgidia, care are de primit mai bine de 19 milioane de lei.
Sursa: https://www.tvlitoral.ro/imum-medgidia-scos-la-vanzare/